Spravbyt Prešov dodáva jeden gigajoul tepla pre domácnosti za 506,80 korún

23.11.2004 Celý región

Spravbyt, a. s, Prešov dodáva tohto roku jeden gigajoul tepla do asi 20 tisíc domácností na území mesta Prešov za 506,80 korún. Je to podľa predsedu predstav...
Spravbyt, a. s, Prešov dodáva tohto roku jeden gigajoul tepla do asi 20 tisíc domácností na území mesta Prešov za 506,80 korún. Je to podľa predsedu predstavenstva a riaditeľa spoločnosti Viliama Valoviča dobrá cena. Ako na tlačovej konferencii v Prešove 19. novembra ďalej zvýraznil, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví každú súčasnú cenu z centrálneho zdroja pod 510 korún považuje za \"akceptovateľnú\".

Valovič naznačil, že v Prešove je niekoľko stovák žiadostí o odpojenie sa od centrálneho zásobovania teplom a zriadenie individuálneho. \"Nie je problém v tom, že či to je sto alebo dvesto, ale skôr to, že to nie je správne a nie je šťastné riešenie, pretože odpojenie sa bytu z celku, ktorý je programovaný nejak ináč znamená vždy nejaké problémy alebo zvýhodňovanie niekoho na úkor ostatných, \" konštatoval. Podľa neho stavebný úrad nie je vždy dôsledný pri posudzovaní žiadateľa o odpojenie \"v prípade získavania súhlasov\" od spolubývajúcich v bytovom dome.
V minulom roku uvedená cena bola v podmienkach Spravbytu 480 korún za gigajoul. Valovič odmietol tvrdenia, že dodávka tepla je neprimerane drahá. V cene za gigajoul majú zahrnutých limitovaných 40 korún na svoju réžiu a 25 korún na zisk. Realizujú aj odpisy. To im podľa Valoviča umožňuje investovať do skvalitňovania tepelného hospodárstva. Ak by tak nerobili, tak Valovič predpokladá, že cena by bola tohto roku na úrovni asi 600 korún.
Spravbyt je od roku 1995 dcérska spoločnosť mesta Prešov, v ktorej samospráva má 55 percent. Zvyšok patrí súkromnej spoločnosti C. E. U. , s. r. o. , Prešov. Spravuje 103 zdrojov tepla a asi 40 kilometrov tepelných rozvodov. Ročne odoberá 30 miliónov metrov kubických zemného plynu a patrí medzi sto najväčších zákazníkov Slovenského plynárenského podniku. Valovič v tejto súvislosti kritizoval, že kupujú plyn za rovnakú cenu ako napr. odberatelia plynu s ročnou spotrebou do 60 tisíc metrov kubických.
(jj)
 

Vyberte región

mark